Det kostar inget att bli utgiven

I de många författar- och skrivgrupper jag är med i på Facebook har jag börjat se en tråkig utveckling. Det är allt fler skrivande människor som tror att det kostar pengar att bli antagen och utgiven.

Det hänger ihop med mitt förra inlägg (tack för alla fina och uppskattande ord om det!) att många inte ens tror att det lönar sig att försöka bli utgivna av ett riktigt förlag. Och går därför direkt istället på egenutgivning via olika publiceringstjänster som förstås kostar pengar.

Många nya skrivande ser därför inlägg som kan låta ungefär så här: ”Jag är antagen, hurra! Nu vill förlaget att jag betalar 40 000 kr för 300 ex, men jag tycker att det låter dyrt? Vad säger ni andra?”

Viktigt meddelande till allmänheten: Det kostar INGENTING att bli antagen. Ett förlag tar ALDRIG betalt för att få ge ut din bok. Tvärtom kommer du få ett förskott. Och om du sedan säljer, får du dessutom royalties för varje såld bok.

Om du ”blir antagen” och förlaget ber dig betala en massa pengar, så är du inte antagen. Du har bara blivit en kund hos dem, självklart ”antar” de alla som är beredda att betala för att använda deras tjänster.

Om du är hobbymusiker kan du betala för att få spela in en låt i en studio – du är inte signad av ett musikbolag för det. Om du älskar att spela golf kan du betala för att få spela på en golfbana – du är inte golfproffs för det.

Okej, jämförelserna är kanske inte helt rättvisa. Men ni fattar? Om du betalar för ett stort antal golflektioner och golfrundor kanske du, så småningom, blir golfproffs och faktiskt får betalt för att spela. Lite så är det med böcker också.

Självklart är det inte fel att betala för att spela in en låt i en studio eller betala för golfrundor, inte heller är det fel att betala för att låta ett företag trycka upp din bok. Men det är inte samma sak som att bli antagen av ett förlag.

Om du målar en massa tavlor under en målarkurs som du har betalat en del pengar för och sedan lyckas sälja dem spelar det ju ingen roll att du målade dem under en kostsam utbildning istället för att få ett betalt uppdrag att måla tavlor. Du kan lyckas som författare ändå. Det finns exempel på författare som själva bekostat utgivningen av sina böcker och som sedan lyckats sälja jättemycket. Emelie Schepp till exempel började som egenutgivare. I dag ligger hon på riktigt förlag (just nu Harper Collins, men hon har skrivit kontrakt med Norstedts) och är en av Sveriges mest sålda författare.

Ska du betala för din egen utgivning, gå då inte på att du är ”antagen”. Du betalar bara för att få din bok utgiven. Förhåll dig kritisk till alla ”förlag” som vill ha pengar av dig. Det finns seriösa hybridförlag där du som författare delar på kostnaderna med förlaget. Men läs på innan du signar upp. Låt dig inte förtrollas av orden: ”Du är antagen.”

3 reaktioner till “Det kostar inget att bli utgiven”

  1. Råkade halka in på din blogg när jag sökte efter hur man får tidningar att intervjua en människa. Tyckte det var riktigt intressant. Har skrivit en barnbok, skickat till olika utgivare, men ingen ville ha den. Drar mig för att trycka upp boken själv, dels för att jag inte kan designa och teckna själv bland annat. Nu ligger den helt på hyllan. Har också fått höra att jag borde ge ut en bok om mitt liv, men jag vet inte vart jag börjar eller slutar så tills dess håller jag mig på bloggen 😂

    1. Hej, de flesta som skickar in får nej. Bara 1 av 1000 får ja. Fundera på varför du fick nej, och bearbeta om boken. Kanske behöver du jobba med själva hantverket? Gå en kurs? Eller behöver ett proffs titta på ditt manus, en lektör eller liknande? De flesta som är utgivna har inte bara skickat in en gång, utan sakta men säkert lärt sig hantverket, jobbat om och skickat in igen. Det ÄR hård konkurrens, och det är INTE lätt att skriva en bok – det kräver många års träning. Även barnböcker. Jag tycker inte du ska ge upp!

  2. Hej där, jag letar egentligen efter förlag som ger ut deckare…..jag tänker att jag ska gör en sådan lista själv någon dag…vilka som ger ut vad. Men till föregående talare. Jag skrev ett utkast på en bok 2014…och var askaxig och fick bokkontrakt direkt, med ett stort förlag. men sen började de peta i innehållet och vips kände jag inte igen min egen bok. Så jag lade ner den men fick ändå mitt förskott! Så, året efter skrev jag ett nytt manus om utmattning. Och då ville två förlag ge ut! Och då valde jag väl lite fel förlag kanske men det är vatten under broarna. Så 2018 skickade jag återigen kaxigt in ett manus till ytterligare ett förlag som trevat lite efter mig. Och jo, det blev ett möte men de ville att jag skulle skriva en helt annan bok! Och efter 15 min funderande ringde jag och sa OK! Så den kom ut 2019. Då blev jag riktigt taggad och skrev om alla möjliga skaer och nu i nov kommer min tredje tryckta bok ut. Jag har aldrig gått någon kurs, läser knappt längre och håller mig lite ifrån det för jag tänker att jag kanske förlorar min särart….och nu har jag ett deckarmanus klart. Men jag ska inte vara snabb den här gången utan fila på det, låta betrodda vänner som är kunniga och läser mycket läsa igenom och SEN ska jag skicka det till förlag som gör snygga omslag…och kanske kanske jag kan komma loss på riktigt med skrivandet!!!! Så jag håller med. Ge INTE upp, skriv, låt läsvana läsa och kanske glöm bort manuset ett tag (jag lät bli att titta på andra manuset ett år innan en kompis ville läsa och sen peppade mig att ge ut). Man blir blind för sin egen text.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.